top of page

Min første øl bryggede jeg i sommeren 1977

Det var "Billig guldøl" baseret på Beer-kit fra Matas. Egentlig blev det ok øl, som jeg husker det. Den var beregnet til min 18 års fødselsdag, og alle blev vist fulde. Så ud fra tesen om, at billig øl er god øl, så var det meget vellykket.

Siden er der sket meget omkring dansk specialøl. Efterhånden som der dukkede mange nye spændende øl op, dukkede minderne op om de tidlige Beer-kits, og jeg begyndte at tænke tankerne om at starte øl brygning igen.

Tanken om Gurre Bryghus blev født d. 12/10-2005 efter en gåtur, hvor vi kom forbi "Stalden" over for Gurrehus i Gurre. Tanken om at stedet kunne blive den perfekte ramme for et bryghus havde jeg haft mange gange, når vi gik forbi. Det er dog ikke blevet til noget vedvarende med at brygge på Gurrehus, og i dag lejer jeg mig ind på bryggerier i Tikøb og Hvidovre, hvor jeg kan brygge øl der må sælges.

Men det var specielt denne dag, hvor tankerne kom i gang. Det var dog først december 2008, jeg endelig fik brygget min første øl. Det var en juleøl, som jeg kaldte Valdemar Atterjul.

Siden er det gået slag i slag. Gurre Bryghus er blevet publikums favorit på ølfestivallen i Esrum Kloster i 2016, 2017 og igen i 2018.

Det er vi meget stolte af. Vi tror på at vores øl smager godt, men øllet hænger uløseligt sammen med den historie vi fortæller om de Valdemarer, der har huseret på Gurre Borg med deres dronninger, elskerinder og venner gennem tiderne. Fra Gurre Borg blev opført i 1150 til det forfaldt efter Valdemar Atterdag forlod stedet i 1500-tallet.

Vi bor selv i Gurre og stedet emmer af historie og mystik. Prøv fx at tage turen ad den gamle brolagte Kongevej i Teglstrup Hegn

Som brygger forsøger jeg at holde mig til det gamle tyske begreb: Reinheitsgebot. Det er navnet for øl brygget efter kun tre fastlagte ingredienser: VAND - MALT - HUMLE og intet andet. I 1800-tallet finder Luis Pasteur ud af, hvad gær kan gøre for ølbrygningen (fermenteringen), og denne 4. ingrediens blev tilføjet til reinheitsgebotet. Så naturligvis bruger jeg også gær.

I min Brown Ale er der dog også tilsat honning :)

Brygning i det fri 2015-1.jpg
bottom of page